CAR
SEXY CARS

Friday, July 18, 2008

The Princess and the Frog

Disney herschrijft zijn tekenfilm 'De kikkerprinses' na racismeverwijten

Het verhaal van de nieuwste Walt Disneytekenfilm is nog maar pas bekend of er is al controverse over ontstaan. Volgens critici bevat De kikkerprinses verschillende racistische en seksistische elementen. Disney speelt op veilig en heeft inmiddels titel en plot van de film veranderd.
Enkele weken geleden kondigde het grote animatiebedijf nog met veel bravoure zijn nieuwe tekenfilm aan die in 2010 in de bioscoopzalen moet verschijnen. De kikkerprinses zou het verhaal vertellen van Maddy, een zwart kamermeisje dat voor een verwende debutante werkt in Amerika en wordt gekidnapt door een voodoopriester. Gelukkig kan ze op het einde gered worden door haar - blanke - droomprins. De Walt Disney Company verklaarde erg trots te zijn op hun "eerste zwarte tekenfilmheldin".

Toch is het net dit punt waarover veel mensen lijken te struikelen. "De naam Maddy doet meteen denken aan Mammy, een bekende slavennaam in de jaren vijftig", legt Disney-expert Jim Hill uit. "Daarbij is de zwarte Maddy het hulpje van een rijke, blanke Southern Belle. Dat is de tweede hint naar slavernij." Ook het feit dat de slechterik van dienst, Dr. Duvalier, een zwarte voodoopriester is die wordt verslagen door een meer ontwikkelde blanke held stuit veel critici tegen de borst. "

Het is verschrikkelijk jammer dat een groot animatiebedrijf als Disney zulke stereotiepe beelden de wereld instuurt", verklaart Rodney Hinds, hoofdredacteur van de Amerikaanse krant The Voice. Naast de blank-zwart tegenstellingen in de film, wijst feministe Marlene Wurfel in het magazine Z ook op de vrouwonvriendelijke ondertoon. Net zoals in bijna alle tekenfilms van Disney moet de vrouw passief wachten tot de prins haar komt redden. "Zolang de heldin mooi, braaf en onderdanig blijft, komt alles goed op het einde", aldus Wurfel.

Walt Disney lijkt de kritiek ernstig te nemen, want de woordvoerdster van het bedrijf verklaarde zopas dat de film er helemaal anders zal uitzien dan oorspronkelijk werd voorgesteld. "De film speelt zich af in het charmante New Orleans tijdens de hoogdagen van de jazz. De hoofdrol is weggelegd voor de 19-jarige prinses Tiana, een ware heldin. Alle personages en verhaalelementen zullen correct en met respect worden uitgebeeld." Om negatieve connotaties met de zwarte Tiana te vermijden, luidt de titel nu De prinses en de kikker.

Bron : De Morgen

No comments:

Post a Comment